Controlling

Ce este controlling-ul?

Controllingul este un sistem, orientat catre viitor, prin care se pot economisi bani: se identifică sursele de pierdere și se evidențiază sursele de profit neutilizate.

Contabilitatea iti arata istoria, cat de bun ai fost in trecut, controlling-ul iti arata viitorul si cat de bun iti propui sa ajungi.

Intreprinzatorul nu stie pe parcursul anului daca vinde in profit sau  in pierdere Aceasta informatie o obtine sa sfarsitul anului pe baza situatiilor din contabilitate.

Ce-mi va aduce in plus sistemul de controlling:

  • Posibilitatea compararii permenente intre realizat si planificat, comparatie pe care o voi putea efectua cu frecventa pe care o voi considera necesara (lunar, saptamanal chiar zilnic daca va fi nevoie);
  • Calculul costurilor pe centre de cost;
  • Bugetare financiara armonizata cu planurile de productie (top down sau bottom up, in functie de specificul si de politicile interne ale firmei);
  • Posibilitatea cunoasterii profitabilitatii fiecarui produs/categorii de produse, astfel in cazul negocierilor pentru vanzari vei sti costul acestora si vei putea negocia in cunstiinta de cauza.

Controlling-ul inseamna ordine !!!

Controlling-ul presupune implicarea management-ului firmei prin alocarea de resurse.

Nu exista numai “un” sistem de controlling care sa fie optim in aceeasi masura pentru toate firmele. Un sistem de controlling trebuie adaptat in functie de fiecare firma, de factorii contextuali specifici fiecarei firme.